Heikki Orvolan koruompelutyöt ovat esillä Virkki kotimuseossa 10.11.2023 -31.1.2024
Professori Heikki Orvola (s. 29.11.1943) valmistui Taideteollisuusoppilaitoksen keramiikkataiteen osastolta 1968. Hän toimi Nuutajärven lasitehtaalla 1968-1983 suunnitellen sarjatuotantoa ja taidelasia. Arabian muotoilijana 1987-1993 hän erikoistui astiastojen suunnitteluun. Hän on sittemmin tehnyt uraa myös tekstiilin suunnittelijana tehden mm. painokankaita Marimekolle 1985-1996. Koruompelun hän aloitti jo 1960-luvulla –säilyttääkseen tuntuman materiaaliin lasinpuhaltajan toteuttaessa suunnittelijan esineen.
Orvolalle koruompelutyöt ovat täyttäneet käsillä tekemisen tarvetta. Tärkeää on myös käsillä tekemisen meditatiivisuus. Tekeminen on lopputulosta tärkeämpää. Taustakangas on ”trykkityyki”-painettavan kankaan alla oleva suojakangas. Kirjonnan yksityiskohtia ei suunnitella etukäteen – teoksen aiheet ja ääriviivat syntyvät neulomalla. Taustakankaan kuviot ja värit vaikuttavat sommitteluun, yksityiskohtiin ja värimaailmaan, ja sitten ne taas yhdessä teoksen koon kanssa vaikuttavat teoksen valmistukseen ja käytettyyn aikaan. Prosessi on pitkä; se saattaa kestää 200 tuntia.
Orvolalle pikkutarkka ompelu on riitti ja rituaali. Neulanpistot ovat yksittäisten siveltimenvetojen vastineita. Tekniikan hallinta tuottaa mielihyvää kauneuden aistimisena ja emotionaalisena vapautena.
Kansallismuseo esitti 2018 laajan Heikki Orvolan koruompeleiden näyttelyn. Näyttelyllä Heikki Orvola kutsuu katsojat osallistumaan käsillä tekemisen vapauttavaan rituaaliin.


PIRKKO SALLINEN-GIMPL
1940 - 2022 In memoriam
Karjalaisuuden tutkija FT Pirkko Sallinen-Gimpl (ent Kovalainen) poistui keskuudestamme 10.2.2022, mutta hänen työnsä ja muistonsa elää.
Suru-uutinen koskettaa paitsi Tyyne-Kerttu Virkki-Säätiötä myös laajalti karjalaisen kulttuurin vaalijoita.
Evakkoperinne kiinnosti Pohjois-Karjalassa syntynyttä Pirkkoa jo ...

Tyyne-Kerttu Virkki-seminaari
17.3. 2023 klo 13-16
”Kohti kestävää kehitystä -tekstiilin tarina uudistuu”
PÄIVÄLEHDEN MUSEO / Auditorio, Ludviginkatu 2-4,
00130 Helsinki
Seminaari jatkaa edellisen seminaarin (2020) teemaa ja kiinnittää huomiota muodin, vaatesuunnittelun ja tekstiiliteollisuuden vastuullisuuteen: tekstiilijätteen vähentämiseen ja tekstiilien uudelleenkäytön mahdollisuuksiin sekä ympäristöystävällisempien materiaalien kehittämiseen.
Ajankohtaisen aihepiirin problematiikka ja meneillään olevat pyrkimykset valottuvat laajasti eri alojen asiantuntijoiden esityksissä. Ajankohtaisia teemoja käsittelevä, käsityöneuvos Tyyne-Kerttu Virkin muistoseminaari järjestetään nyt
20. kerran.
Osallistuminen ilmainen
OHJELMA
Alkusanat
Silja Koskimies, assistentti
Tyyne-Kerttu Virkki -Säätiö
Tekstiili- ja muotialan kestävä kasvu: millä ehdoin ja miten?
Marja-Liisa Niinikoski, toimitusjohtaja
Suomen Tekstiili & Muoti ry
Unelma kestävistä tekstiilisysteemeistä
Minna Halme, professori
Aalto-yliopisto, FinixAalto
Luontoa tukeva tuotekehitys
- osmankäämi materiaalina
Fluff Stuff Oy
Kotitalouksien kuluttajapoistotekstiilin hyödyntäminen
kotimaisena raaka-aineena
Anna Garton, poistotekstiilin asiantuntija
Lounais-Suomen Jätehuolto
Malliston luominen poistotekstiileistä ja leikkuujätteestä punomisen keinoin
Katariina Rainio, muotoilija
Visible mending – parsinta paikkaajana
Minttu Wikberg, tekstiilitaiteilija
Taustakuva: AALTO 21-näytös