Kestävä tekstiili – Uusia lähtökohtia
Virkki-seminaari 20.11.2024 klo 13–16
Eurooppasali, Malminkatu 16, Helsinki
​
OHJELMA
Alkusanat / EU:n tekstiilistrategia
Vauhtia kasvuun tekstiilien kiertotaloudesta
Emilia Gädda, Suomen Tekstiili ja Muoti ry
Circular Design –
opi kiertotalousperusteisen muotoilun perusteet
Marika Lehti, Design Forum Finland
Lapuan kankurit – vastuullisia tekstiilejä omasta kutomosta
pääsuunnittelija Elina Helenius
TAUKO 15-20 min
Kulttuurisesti, sosiaalisesti ja ympäristöllisesti vastuullinen tekstiililähtöinen muotisuunnittelu
Justus Kantakoski, muotisuunnittelija
​
Juuret-opinnäytetyömallisto
Emmi Saavalainen, LAB puettava muotoilu
​
Fashion Gardening Platform
Mari Nurmenniemi & Iiris Herttua, Softislab
​
Loppusanat
Emmi Saavalainen: JUURET-mallisto.
KUVA: Linda Lehtovirta (2024).
Virkki kotimuseossa 23.10.- 31.12.2024
Melissa Sammalvaara​
​
Melissa Sammalvaara on Espoossa ja erilaisilla leirinuotioilla työskentelevä, seikkailuista nauttiva taiteilija. Hän luo luonnosta ja sammaleista inspiroituneita moderneja ryijyjä, joissa tarkastelen tilallisuutta ja nykyihmisen luontosuhdetta erilaisin pinnoin, materiaalein ja tekniikoin. Käsin toteutetut ryijyt ovat runsaan mätäsmäisiä ja muodoltaan vaihtelevia: ne kasvavat seinillä orgaanisina ryppäinä ja levittäytyvät rihmastoineen hellästi mutta määrätietoisesti. Ryijyt toteutetaan käsin kutomalla, tuftaamalla, neulomalla ja solmimalla, ja kuten perinteisissä ryijyissäkin, tekeminen on hyvin hidasta ja huolellista. Työskentelyn hitaudessa välittyy myös sen arvo: taidetekstiilien tekeminen on itsessään vastalause nykyiselle pikakulttuurille ja keino löytää uudestaan hetkeksi kadotettu yhteys ympäristöömme, sen materiaalisuuteen, sekä aikaan joka meitä ympäröi. Sammalvaara valmistui taiteen maisteriksi Aalto-yliopistosta 2019.
Sammalvaara työskentelee tällä hetkellä Taiteen edistämiskeskuksen vuoden mittaisella valtion taiteilija-apurahalla. Hän on ollut useissa residensseissä sekä kotimaassa että ulkomailla, esimerkiksi Pariisissa Cité des Arts’ssa. Sammalvaara on osallistunut aktiivisesti lukuisiin ryhmänäyttelyihin ulkomailla ja kotimaassa. Hänen teoksiaan löytyy Valtion taidekokoelmista, Oulun taidemuseon kokoelmasta, Kangasalan kaupungin taidekokoelmasta, sekä Suomen suurimmasta yksityisestä tekstiilitaiteen kokoelmasta.
Virkki kotimuseossa 22.8.-20.10.2024
Riitta Turunen​
​
Tekstiilitaiteilija Riitta Turusen kotimuseossa esillä oleva teos on KENTE-sarja vuodelta 2021. Teoksen idea pohjautuu afrikkalaisiin kente-kankaisiin, jotka tehdään kudottuja nauhoja yhteen ompelemalla. “Samoin olen minäkin toteuttanut nämä pienet työt. Etniset tekstiilit ovat yksi innoituksen lähde, josta ammennan.”
Riitta Turunen (s. 1957, Eno) asuu ja työskentelee Heinävedellä. Hän on suunnitellut ja toteuttanut lukuisia julkisia tekstiiliteoksia ja kirkkotekstiilejä, joista viimeisimpinä Joensuun seurakuntakeskuksen tekstiilit ja moniosainen ryijyteos Valtiovarainministeriölle. Turunen on kehittänyt ansiokkaasti uusia ilmaisukeinoja perinteisiä tekstiilitekniikoita soveltaen ja erilaisia materiaaleja monipuolisesti hyödyntäen. Vuonna 2022 Tekstiilitaiteilijat TEXO ry myönsi Turuselle Vuoden tekstiilitaiteilija -palkinnon.
KENTE -sarja vuodelta 2021
Taiteilijavieraana 7.5.-16.6.2024
Riikka Peltola​
​
Olen neulomiseen keskittyvä 29-vuotias vaatesuunnittelija ja tekstiilitaiteilija (Aalto-yliopisto, 2020). Keskeistä töissäni on muodostaa suhde tekstiilimateriaaliin hitaan työskentelyn kautta. Ajan ja muistin kerrostumat näkyvät käyttämissäni materiaaleissa ja niiden käsittelyssä. Kiehtovinta teksiilikuiduissa on niiden elollisuus ja hauraus. Työskentelen käsin tekemisen lisäksi teollisten ja käsikäyttöisten neulekoneiden parissa.
Taiteilijavieraana 13.3.-3.5.2024
Marianne Huotari
​
Taiteilijatapaaminen 17.4. klo 17-18
Ilmoittautuminen s-postilla: info@virkkimuseo.com
Vapaa pääsy - tervetuloa!
Keramiikka- ja tekstiilitaiteilija Marianne Huotari (1986) tunnetaan pienistä paloista koostuvista keramiikkateoksistaan, jotka ovat inspiroituneet käsillä tekemisen perinteistä ja tekstiilipinnoista. Teokset vaativat lukemattoman määrän toistoja ja meditatiivisia työtunteja - paloihin ovat painautuneet Huotarin sormenjäljet. Hänen koskemaan kutsuvat teoksensa valmistuvat ateljeella Arabian taideosastolla Helsingissä. koskettamaan ja paljastavat tuhansien tuntien ajatukset.”
Kaino - nukkuva joutsen 2017, 50x70cm,
käsinrakennus- ja ompelu, keramiikka.
Yarnish työpaja Virkki kotimuseossa 20.1.2024
Seams Helsinki järjesti yhdessä tekstiilitaiteilija Riikka Peltolan kanssa kotimuseossa työpajan, jossa kokeiltiin korinpunontatekniikkaa yhdessä opetellen. Seams Helsinki on avoin yhteisö, joka pyrkii edistämään kestävämpää muotikulttuuria perustuen mm. paikallisuuteen. Riikka Peltola on muodin osastolta Aalto yliopistosta valmistunut tekstiilitaiteilija, joka työskentelee erilaisten pehmeiden kuitumateriaalien parissa. Korinpunontatekniikka on Taitoliiton valitsema vuoden 2024 käsityötekniikka.
​
​
​
Tyyne-Kerttu Virkki-seminaari
17.3. 2023 klo 13-16
”Kohti kestävää kehitystä -tekstiilin tarina uudistuu”
​
PÄIVÄLEHDEN MUSEO / Auditorio, Ludviginkatu 2-4,
00130 Helsinki
​
​
Seminaari jatkaa edellisen seminaarin (2020) teemaa ja kiinnittää huomiota muodin, vaatesuunnittelun ja tekstiiliteollisuuden vastuullisuuteen: tekstiilijätteen vähentämiseen ja tekstiilien uudelleenkäytön mahdollisuuksiin sekä ympäristöystävällisempien materiaalien kehittämiseen.
Ajankohtaisen aihepiirin problematiikka ja meneillään olevat pyrkimykset valottuvat laajasti eri alojen asiantuntijoiden esityksissä. Ajankohtaisia teemoja käsittelevä, käsityöneuvos Tyyne-Kerttu Virkin muistoseminaari järjestetään nyt
20. kerran.
​
Osallistuminen ilmainen
OHJELMA
Alkusanat
Silja Koskimies, assistentti
Tyyne-Kerttu Virkki -Säätiö
Tekstiili- ja muotialan kestävä kasvu: millä ehdoin ja miten?
Marja-Liisa Niinikoski, toimitusjohtaja
Suomen Tekstiili & Muoti ry
​
Unelma kestävistä tekstiilisysteemeistä
Minna Halme, professori
Aalto-yliopisto, FinixAalto
​
Luontoa tukeva tuotekehitys
- osmankäämi materiaalina
Fluff Stuff Oy
Kotitalouksien kuluttajapoistotekstiilin hyödyntäminen
kotimaisena raaka-aineena
Anna Garton, poistotekstiilin asiantuntija
Lounais-Suomen Jätehuolto
​
Malliston luominen poistotekstiileistä ja leikkuujätteestä punomisen keinoin
Katariina Rainio, muotoilija
Visible mending – parsinta paikkaajana
Minttu Wikberg, tekstiilitaiteilija
​
​
Taustakuva: AALTO 21-näytös