Heikki Orvolan koruompelutyöt Virkki kotimuseossa

10.11.2023 - 31.1.2024

Professori Heikki Orvola (s.  29.11.1943) valmistui Taideteollisuusoppilaitoksen keramiikkataiteen osastolta 1968. Hän toimi Nuutajärven lasitehtaalla 1968-1983 suunnitellen sarjatuotantoa ja taidelasia. Arabian muotoilijana 1987-1993 hän erikoistui astiastojen suunnitteluun. Hän on sittemmin tehnyt uraa myös tekstiilin suunnittelijana tehden mm. painokankaita Marimekolle 1985-1996. Koruompelun hän aloitti jo 1960-luvulla –säilyttääkseen tuntuman materiaaliin lasinpuhaltajan toteuttaessa suunnittelijan esineen.

Orvolalle koruompelutyöt ovat täyttäneet käsillä tekemisen tarvetta. Tärkeää on myös käsillä tekemisen meditatiivisuus. Tekeminen on lopputulosta tärkeämpää. Taustakangas on ”trykkityyki”-painettavan kankaan alla oleva suojakangas. Kirjonnan yksityiskohtia ei suunnitella etukäteen – teoksen aiheet ja ääriviivat syntyvät neulomalla. Taustakankaan kuviot ja värit vaikuttavat sommitteluun, yksityiskohtiin ja värimaailmaan, ja sitten ne taas yhdessä teoksen koon kanssa vaikuttavat teoksen valmistukseen ja käytettyyn aikaan. Prosessi on pitkä; se saattaa kestää 200 tuntia.

Orvolalle pikkutarkka ompelu on riitti ja rituaali. Neulanpistot ovat yksittäisten siveltimenvetojen vastineita. Tekniikan hallinta tuottaa mielihyvää kauneuden aistimisena ja emotionaalisena vapautena.

Kansallismuseo esitti 2018 laajan Heikki Orvolan koruompeleiden näyttelyn. Näyttelyllä Heikki Orvola kutsuu katsojat osallistumaan käsillä tekemisen vapauttavaan rituaaliin.
Heikki orvola.jpg
Pitkanen_Honey_Tenet_27x37cm.jpg

Anton Pitkänen: Matkapäiväkirja
Virkki kotimuseo, helmikuu 2024

Sekatekniikkataiteilija Anton Pitkänen yhdistelee taiteessaan käsityötekniikoita maalaamisen ja piirtämisen kanssa. Pikkutarkkana työskentelijänä häntä kiinnostaa punomiseen ja kutomiseen kuuluva ennakoimattomuus - kuinka eri värit ja materiaalit lopulta yhdistyvät isommaksi kokonaisuudeksi jota on mahdotonta

ihan täysin suunnitella etukäteen, mahdollistaen yhteistyön tekijän

ja tekniikan välillä. Idea kudontakehyksellä tehtyjen palojen
käyttämisestä teosten taustoina syntyi räsymatoista, kun Pitkänen

mietti käyttöä kerääntyneille tekstiilinpaloille ja langoille.

Kun meditatiivinen kudonta toimii keskustelualustana sekä taiteilijan itsensä, että elämäänsä vaikuttavien voimien kanssa, tarjoaa maalaaminen ja piirtäminen hyvin erilaisen prosessin yhdistämisen samaan teokseen: nopeamman ja välittömämmän ilmaisun aiheista, joita Pitkänen itse kudontaprosessin aikana käy läpi. Nämä peloista, toiveista ja uteliaisuudesta syntyvät ajatukset ja kokemukset hän luonnostelee ylös nopeina viivapiirustuksina niiden syntyessä ja kokoaa ne lopuksi yhteen teoksen pinnalle akryylimaalein ja tussein.
Kuva-aiheiden inspiraatio tulee usein luonnosta, tieteestä sekä lapsuuden tarinoista ja peleistä. Teosten värimaailmojen harmoniat ja dynamiikat syntyvät teoskohtaisten aiheiden sisältämien eri aspektien välisistä suhteista.

Näyttelyn teemana on tunteiden tunnustamisen tärkeys, johon Pitkänen itse teoksillaan osallistuu ja kannustaa katsojaa osallistumaan. Tämän tunnustamisen tärkeys mahdollistaa tunnekokemusten käsittelyn ja sen myötä syntyvät uudet perspektiivit eteenpäin kulkiessa. Rehellisyys omista tunteista on ensiarvoisen tärkeää, joskaan sitä ei tule pitää lopullisena totuutena, vaan askeleena kohti autenttisempaa elämänkokemusta.

Pitkänen voitti vuonna 2020 yhdysvaltalaisen AD Art Show 2020 -taidekilpailun ja vastaanotti kuvataiteenClio-palkinnon. Hän on ollut mukana ryhmänäyttelyissä Euroopan eri maissa ja Yhdysvalloissa.

yarnish_edited.jpg
yarnish1_edited.png

Yarnish työpaja Virkki kotimuseossa 20.1.2024

Seams Helsinki järjesti yhdessä tekstiilitaiteilija Riikka Peltolan kanssa kotimuseossa työpajan, jossa kokeiltiin korinpunontatekniikkaa yhdessä opetellen. Seams Helsinki on avoin yhteisö, joka pyrkii edistämään kestävämpää muotikulttuuria perustuen mm. paikallisuuteen. Riikka Peltola on muodin osastolta Aalto yliopistosta valmistunut tekstiilitaiteilija, joka työskentelee erilaisten pehmeiden kuitumateriaalien parissa. Korinpunontatekniikka on Taitoliiton valitsema vuoden 2024 käsityötekniikka.

Aallon_Näytös21_kuvituskuva tiedotteesta.jpg
Tyyne-Kerttu Virkki-seminaari
17.3. 2023 klo 13-16

”Kohti kestävää kehitystä -tekstiilin tarina uudistuu”

PÄIVÄLEHDEN MUSEO / Auditorio, Ludviginkatu 2-4,

00130 Helsinki

Seminaari jatkaa edellisen seminaarin (2020) teemaa ja kiinnittää huomiota muodin, vaatesuunnittelun ja tekstiiliteollisuuden vastuullisuuteen: tekstiilijätteen vähentämiseen ja tekstiilien uudelleenkäytön mahdollisuuksiin sekä ympäristöystävällisempien materiaalien kehittämiseen.

Ajankohtaisen aihepiirin problematiikka ja meneillään olevat pyrkimykset valottuvat laajasti eri alojen asiantuntijoiden esityksissä. Ajankohtaisia teemoja käsittelevä, käsityöneuvos Tyyne-Kerttu Virkin muistoseminaari järjestetään nyt

20. kerran.

Osallistuminen ilmainen

Alkusanat

Silja Koskimies, assistentti

Tyyne-Kerttu Virkki -Säätiö

Tekstiili- ja muotialan kestävä kasvu: millä ehdoin ja miten?

Marja-Liisa Niinikoski, toimitusjohtaja

Suomen Tekstiili & Muoti ry

Unelma kestävistä tekstiilisysteemeistä

Minna Halme, professori