Virkillä vierailleet tekstiilitaitelijat

ANTON PITKÄNEN: Matkapäiväkirja
Helmi-maaliskuussa 2024
​
Sekatekniikkataiteilija Anton Pitkänen yhdistelee taiteessaan käsityötekniikoita maalaamisen ja piirtämisen kanssa.
Pikkutarkkana työskentelijänä häntä kiinnostaa punomiseen ja kutomiseen kuuluva ennakoimattomuus - kuinka
eri värit ja materiaalit lopulta yhdistyvät isommaksi kokonaisuudeksi jota on mahdotonta ihan täysin suunnitella
etukäteen, mahdollistaen yhteistyön tekijän ja tekniikan välillä. Idea kudontakehyksellä tehtyjen palojen
käyttämisestä teosten taustoina syntyi räsymatoista, kun Pitkänen mietti käyttöä kerääntyneille tekstiilinpaloille ja
langoille.
​
​
HEIKKI ORVOLA
10.11.2023 - 31.1.2024
​
Professori Heikki Orvola (s. 29.11.1943) valmistui Taideteollisuusoppilaitoksen keramiikkataiteen osastolta 1968.
Hän toimi Nuutajärven lasitehtaalla 1968-1983 suunnitellen sarjatuotantoa ja taidelasia. Arabian muotoilijana 1987-1993 hän erikoistui astiastojen suunnitteluun. Hän on sittemmin tehnyt uraa myös tekstiilin suunnittelijana tehden mm. painokankaita Marimekolle 1985-1996. Koruompelun hän aloitti jo 1960-luvulla –säilyttääkseen tuntuman materiaaliin lasinpuhaltajan toteuttaessa suunnittelijan esineen.
Orvolalle koruompelutyöt ovat täyttäneet käsillä tekemisen tarvetta. Tärkeää on myös käsillä tekemisen meditatiivisuus. Tekeminen on lopputulosta tärkeämpää. Taustakangas on ”trykkityyki”-painettavan kankaan alla oleva suojakangas. Kirjonnan yksityiskohtia ei suunnitella etukäteen – teoksen aiheet ja ääriviivat syntyvät neulomalla. Taustakankaan kuviot ja värit vaikuttavat sommitteluun, yksityiskohtiin ja värimaailmaan, ja sitten ne taas yhdessä teoksen koon kanssa vaikuttavat teoksen valmistukseen ja käytettyyn aikaan. Prosessi on pitkä; se saattaa kestää 200 tuntia.
.

![Aino Kajaniemi, Kierto 2021[50400].JPG](https://static.wixstatic.com/media/37b4ff_4ed3b5a9bb1b4715b18b6e438e8c0cca~mv2.jpg/v1/fill/w_489,h_456,al_c,q_80,usm_0.66_1.00_0.01,enc_avif,quality_auto/37b4ff_4ed3b5a9bb1b4715b18b6e438e8c0cca~mv2.jpg)
AINO KAJANIEMI
23.9.-31.10.2023
​
Syksyn vieraileva tekstiilitaiteilija Virkillä on Aino Kajaniemi, joka on työskennellyt tekstiilin parissa jo 40 vuotta. Kajaniemi tekee kuvakudoksia, joihin hän kutoo ihmisenä olemiseen liittyviä aiheita.​
​
Kuvakudokseni kertovat tarinoita ihmisistä ja elämästä. Teen kuvia konkreettisista pienistä asioista, hetkistä ja tunnelmista ihmisen elämässä niin että ne muodostavat mielessäni vertauskuvan jostakin laajemmasta. Käsittelen taiteessani ihmisen kasvua ja elämän kerroksellisuutta ja tunteita: kaipausta, pelkoa, iloa, häpeää, surua, kommunikaation ja yhteiselon vaikeutta. Nykyisin pohdin erityisesti yksilön vaikeutta löytää paikkansa maailmassa, vastoinkäymisiä, pelkoja, unelmia ja toisten auttamista.
- Aino Kajaniemi
SYNNÖVE DICKHOFF
Syys- ja talvikautena 2022-23
​
"Näissä Virkin kotimuseossa esillä olevissa teoksissa käsittelen elämän rajallisuuden ja katoavaisuuden teemoja. Elämän alku ja loppu ovat olemassaolomme perimmäisiä kysymyksiä ja taiteessani läsnä olevia aiheita."


JOHANNA VIRTANEN
16.3. - 8.6.2023
”Katson maailmaa silmin, jotka uppoutuvat, viipyilevät, etsivät ja löytävät. Meluisan arkihavainnon alla on merkityksiä pulppuavia, hiljaisia äänenpainoja. On hylättyjä esineitä, joihin on piirtynyt ihmisten elämäntarinoita. On poisheitettyjä, roskaksi muuttuneita materiaaleja, jotka voisivat vielä loistaa ja vangita katsojan näkemään pintansa alla piilevän kauneuden ja muistuttaa luonnon ja ihmisen yhteydestä sekä mahdollisuuksista vaalia tätä yhteyttä.
Ihmisen toiminnan negatiiviset vaikutukset ympäristöön luovat usein dystooppista tarinaa tulevaisuudesta. Tämän rinnalle haluaisin teoksillani nostaa kertomuksen ihmisen inhimillisestä halusta luoda ympärilleen kauneutta ja etsiä kaikesta huolimatta toivon näköaloja.”
​

ULLA-MAIJA VIKMAN
Syys- ja talvikautena 2020
Teos "Kaipuu", 2028 on maalattu reaktiivivärein viskoosilangoille ja on nähtävillä Virkin kodissa elokuun loppuun 2020 saakka.
ULLA POHJOLA
Kevät- ja kesäkautena 2020
”Tutkin taiteessani luonnon ja ihmisen kiertokulkua. Syntymä, elämä ja kuolema ovat olleet jo kauan teosteni aiheita. Yhdistän teoksissani kirjontaa, viljelemiäni kasveja, luonnon materiaaleja, kirpputoriesineitä sekä tempera- ja öljymaalausta. Teoksissani ja niiden aiheissa voi kokea kaiken, mitä ihminen kantaa mukanaan tiedostaen tai tiedostamatta.
Kätkeytyminen, suojautuminen, muuttuminen, elämän hetkellisyys, ihmisenä olemisen mysteeri ja näkymättömän selittämätön läsnäolo toistuvat teoksissani. Henkilökohtainen työskentelytapa tuo yksityiset tunteet ja kuvamaailman yhteiseksi kokemukseksi. Kädellä ja sydämellä on parhaimmillaan intuitiivinen yhteys ja vuorovaikutus: välitön kosketus materiaaleihin, läsnäoloon ja hiljentymiseen ovat tärkeitä.”


SONJA LÖFGREN
Kevät ja kesäkautena 2019
Tukholmassa asuvan tekstiilitaiteilija Sonja Löfgrenin käsin kirjottuja teoksia oli esillä Virkin kotimuseossa keväästä elokuun loppuun saakka.
RAIJA RASTAS
Syys- ja talvikautena 2018
18. syyskuuta Merikannontiellä vietettiin Tyynen päivää tekstiilitaiteilija Raija Rastaan seurassa. Virkin näyttelyseinä sai Raija Rastaan 2 uutta teosta: vas. "Veden äärellä" sekä oik. "Virtaava".
​
Esitelmässä 23.10. Raija Rastas kertoi runsain työnäyttein laajasta työurastaan kirkkotekstiilien ja muun taiteen parissa.


INKA KIVALO
Kevät- ja kesäkautena 2018
Vieraanamme tekstiilitaiteilija Inka Kivalo torstaina 3. toukokuuta 2018. Inka kertoi esillä olevista, väreissä hehkuvista gobeliineistaan, taiteestaan sekä urastaan.
HELI TUORI-LUUTONEN
2017
Tekstiilitaiteilijana Virkin kodissa esittäytyy
Heli Tuori-Luutonen.
Esillä Merikannontiellä Tuori-Luutosen Suomen Käsityön ystäville suunnittelema Raita-ryijy.


RAIJA JOKINEN
2016
Taiteilija Raija Jokinen aloitti taiteilijavierailujen sarjan Virkki kotimuseossa. Taiteessaan hän on kehittänyt oman tekniikan, jossa hän yhdistää maalausta, piirustusta, paperinvalmistusta, kirjontaa sekä tekstiiliä.